In de kijker: Diospyros kaki

Deze Oosterse fruitboom is één van de oudste gecultiveerde soorten ter wereld, met een gedocumenteerde geschiedenis in China die meer dan 2000 jaar teruggaat. Ondanks zijn Chinese roots wordt hij paradoxaal genoeg vaak de Japanse dadelpruim genoemd, of ook wel gewoon de Aziatische dadelpruim. Op het Chinese platteland wordt de Kaki beschouwd als een vrucht met mystieke eigenschappen, die kan worden aangewend om hoofd- , rug- en voetpijn te genezen.

 

De boom kan tot tien meter hoog worden en lijkt nog het meest op een gewone appelboom. Hij bloeit van mei tot juni. Bomen zijn meestal ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk, al kunnen soms bloemen van beide geslachten op één boom groeien, waardoor die dus zelfbestuivend wordt. Het geslacht van de plant kan ook nog eens veranderen van jaar tot jaar. Ongewoon voor fruitbomen is de Kaki rijp pas nadat de bladeren zo goed als allemaal zijn uitgevallen.

 

De gemiddelde Kaki-boom wordt pas tussen de drie en zes jaar vruchtdragend. Vrouwelijke bloemen zijn romig geel en verschijnen één per één, terwijl rozig getinte mannelijke bloemen in clusters per drie groeien.

 

Kaki-fruit kan tot 500 gram wegen en de gladde, glanzende schil is flinterdun met een kleur die van geel tot oranjerood kan zijn. Onrijpe vruchten bevatten zeer veel tannines en smaken erg wrang. Met het rijpen wordt ze zachter en minder scherp en de smaak valt te vergelijken met die van een abrikoos. De kaki bevat hoge gehaltes aan voedzame stoffen die normaal slechts zelden zo overvloedig in één vrucht te vinden zijn, en dat maakt dit een nutritioneel erg waardevol stukje fruit. Het vel van goed gerijpte Kaki kan ook worden gegeten, maar veel mensen verkiezen om de lekkernij eerst te schillen.

 

Alhoewel 90% van de Kaki-teelt zich nog in Azië bevindt, wordt deze fruitsoort intussen wereldwijd gekweekt. Op veel plaatsen heeft hij de echte dadelpruim verdrongen omdat de twee vruchten veel gelijkenissen vertonen, maar de Kaki-boom grotere vruchten produceert. Een bekende variëgaat van de kaki is de Sharon, die zaadloos is en een mildere smaak heeft.