In de kijker: Plumeria

Plumeria’s – in de volksmond ook wel gekend als Frangipani – zijn een soort bloemende planten die tot de maagdenpalmfamilie behoren. Elke afzonderlijke soort heeft ook bladeren met duidelijk onderscheidende kenmerken, van smal en kort felgroen, tot breed, langwerpig en glanzend diepgroen. In de (sub-)tropen behouden verschillende soorten het hele haar door hun gebladerte, maar in ons klimaat verliest de plumeria zijn groen tijdens het rustseizoen.

Plumeria’s kunnen als potplanten worden aangekocht, maar mits voldoende ruimte en een goede verzorging kunnen ze uitgroeien tot fikse struiken en kleine bomen.

Deze planten zijn op hun meest geurend tijdens de avond- en nachturen omdat ze rekenen op motten voor bestuiving. Plumeria’s hebben echter geen nectar en leggen eigenlijk de goedgelovige nachtvlinders in de luren om zo te worden bevrucht terwijl de beestjes vruchteloos zoekend van bloem tot bloem gaan.

Om het meeste uit je plumeria te halen qua grootte, bloemen & geur, moet je een delicate balans bereiken tussen zon en water. De ideale situatie voor de plant is wanneer hij lekker veel zon krijgt en net genoeg water zodat de grond altijd net niet droog staat. Wanneer hij om één of andere reden minder zon krijgt, moet hij dus ook minder water krijgen. Beginnende plumeria verzorgers hebben vaak de neiging om hun plant te veel water te geven voor ze dit onder de knie krijgen, maar eens de juiste balans gevonden is, zijn deze prachtige planten de moeite zeker en vast waard.

In de winter heeft hij het graag warm (12°C of meer is ideaal) en zolang hij geen bladeren heeft, ook geen water geven of je riskeert dat er wortelrot optreedt.