Mogen we jullie even aan onze nieuwste huisgenoot voorstellen?

Deze kranige kaketoe luistert naar de naam Quito en sinds vorige week heeft hij bij ons een nieuwe thuis gevonden. Intussen is deze gevederde bink al wat geacclimatiseerd en lijkt ie het best naar zijn zin te hebben!

 

Kaketoes zijn GEEN papegaaien, ook al zijn er veel gelijkenissen tussen de twee families. Zen hebben echter niet de speciale vederstructuur die veel papegaaien hun veelkleurig uiterlijk geeft, maar ze hebben dan weer wel een indrukwekkende kuif die ze in volle glorie rechtzetten als ze opgewonden, bang of kwaad zijn. De gemiddelde kaketoe is ook groter dan een papegaai.

 

Kaketoes zijn speels en kunnen zich aan meerdere personen hechten, maar aanvankelijk kan het een beetje moeite kosten om hun vertrouwen te winnen. Ze zijn ook één van de weinige vogelsoorten die bij mensen ook geslachten herkennen en op basis hiervan een voorkeur voor een bepaald geslacht hebben.

 

Populair als huisdier, worden ze helaas ook erg vaak naar asielen gebracht (of erger, helaas…) omdat het vrij veeleisende vogels zijn, die bovendien een ontzettend kabaal maken. Ze hebben echt wel veel aandacht nodig en als ze die niet krijgen, barsten ze in een ononderbroken gekrijs uit dat onmogelijk te negeren valt. In erge gevallen doen ze ook aan zelf-kwetsing, bijvoorbeeld door zichzelf te pluimen. Bezint dus eer ge begint: deze impressionante vogel kan een fantastisch huisdier zijn, maar je moet er het geduld, de tijd, en de trommelvliezen voor hebben.

 

Wist je dat?

 

  • Kaketoes monogame vogels zijn?
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat de clevere rakkers complexe mechanische puzzels kunnen oplossen?
  • Sommige kaketoes meer dan 100 jaar oud kunnen worden? Al is tussen de 30 en 70 typischer voor de meeste soorten.

 

Aarzel vooral niet om Quito te verwelkomen wanneer je in de winkel bent, maar doe het rustig zodat je hem niet doet schrikken. Onze gevleugelde casanova heeft een voorkeur voor de dames en durft voor hen al wel eens stoer te doen met allerhande acrobatische toeren die echt wel de moeite waard zijn om even naar te blijven kijken!