Ravenala Madagascariensis – Reizigersboom

14.95

Min Temp : +10°C
Standplaats : Zon / Halfschaduw
Waterbehoefte : Regelmatig
Bloeiperiode :
Geurend : Nee
Eetbaar : Nee
Gebruik : Kuip- / Terrasplant
Groenblijvend : Ja
Hoogte : Tot 3m en meer
SKU: 10.055 Categorieën: ,

Beschrijving

De reizigersboom (Ravenala madagascariensis) is een van de bekendste planten van Madagaskar. De volgroeide plant bestaat uit een stam met een bundel zeer grote bladeren, die in twee rijen zijn geplaatst en daardoor een vlakke waaier vormen. De plant wordt tot 30 m hoog en is de eerste tijd nog stamloos. De bladeren lijken op die van een bananenplant. Ze zijn 1–4 m lang met een lange steel. Het blad heeft een middennerf met vrijwel recht afstaande zijnerven, waartussen het blad is ingescheurd, waardoor het blad een veerachtig uiterlijk heeft.

De bloeiwijzen staan tussen de bladstelen en zijn tot 85 cm lang. Ze bestaan uit vijf tot vijftien grote, bootvormige schutbladeren, die ieder tot zestien roomwitte bloemen omsluiten. De bloemen zijn tot 20 cm lang en bestaan uit zes kroonbladeren. Van de kroonbladeren zijn er altijd twee vergroeid tot een schede, waarin zich zes meeldraden bevinden. De bloemen worden op Madagaskar bestoven door lemuren, die zich voeden met de nectar van de bloemen.

De reizigersboom wordt wereldwijd in tropische parken aangeplant. De Nederlandse naam is afkomstig van de overlevering dat de plant voor reizigers altijd een bron van vers drinkwater zou vormen. In de oksels van de bladstelen blijft inderdaad water staan, wat vol zit met bladresten en muggenlarven.