Passiflora ‘Constance Elliott’

18.49

Min Temp : -12°C
Standplaats : Zonnig
Waterbehoefte : Regelmatig
Bloeiperiode : 4-9
Geurend : Nee
Eetbaar : Nee
Gebruik : Kuip- / Terrasplant
Groenblijvend : Ja
Hoogte : Klimplant
Artikelnummer: 15.031 Categorie:

Beschrijving

Het geslacht passiebloem (Passiflora) is een geslacht van overblijvende en meestal klimmende planten met ranken in de familie Passifloraceae. De enig bekende eenjarige soort is Passiflora gracilis. Ook zijn er bomen en struiken onder de passiebloemen. Er zijn ruim 500 soorten bekend.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de passiebloemen ligt in Noord-Amerika, op de Cariben en in Midden- en Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika komen ze voor van de Andes tot in tropisch laagland. Australie heeft drie soorten die daar van oorsprong voorkomen. Ook in Oceanie en Azie komen van oorsprong passiebloemen voor.

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Maar aangezien de passiebloemen pas in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden, als onzin worden afgedaan.

De bladeren van de passiebloem Passiflora incarnata worden in de fytotherapie als kalmeringsmiddel en als slaapmiddel gebruikt. De meest bekende eetbare vruchten komen van de Edulis en Flavicarpa soorten.