Musa Velutina – Roze banaan

9.95

Opgelet! Bladeren worden deels afgeknipt voor transport,
Door de grote groeisnelheid, kan de grootte van de plant variëren doorheen het jaar.

Min Temp : +10°C
Standplaats : Zon
Waterbehoefte : Regelmatig
Bloeiperiode :
Geurend : Nee
Eetbaar : Ja
Gebruik : Terras- / Kuipplant
Groenblijvend : Ja
Hoogte : Tot 5m
Artikelnummer: 60.028 Categorie:

Beschrijving

Een banaan is een monocotyl (eenzaadlobbige) en behoort taxonomisch tot het geslacht Musa en is de grootste kruidachtige plant ter wereld. De bladeren staan in een spiraal. Het meest geteelde groepsras Cavendish kan tot meer dan drie meter hoog worden en de soort Musa ingens zelfs tot twaalf meter hoog. De plant maakt een schijnstam van over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen en daarom wordt er ook wel gesproken van een bananenboom. De schijnstam van Musa ingens kan een omvang van drie meter bereiken.
De banaan is een van de oudste geteelde gewassen in de wereld. In boeddhistische geschriften is de banaan al in de zesde eeuw voor Christus te vinden. De commerciële bananenproductie begon rond 1871 in Costa Rica door een Amerikaanse ingenieur.
Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen, waarvan de Cavendish de belangrijkste voor de export van verse consumptiebananen is. De grootste bananencollectie ter wereld is te vinden in het lab van tropische plantenkweek in Leuven.
De bladeren van de banaan worden voor dakbedekking gebruikt en uit de schijnstam worden bij de soort Musa textilis vezels gewonnen. Ook wordt in de bladeren wel voedsel klaar gemaakt. In Oost-Afrika wordt de banaan veel gebruikt voor het maken van bananenbier en -wijn.