Eremorange (Citrus sinensis x glauca)

42.50

Min Temp : -8°C Matig winterhard
Standplaats : Zonnig
Waterbehoefte : Gemiddeld
Bloeiperiode : 4-8
Geurend : Ja
Eetbaar : Ja
Gebruik : Kuip- / Terras- /Volle grond
Groenblijvend : Nee
Hoogte : tot 150cm en meer

Deze citrus is een spontane kruising tussen de Sinaasappel en Citrus glauca, een wilde citroen uit australië.
Hij is goed bestand tegen droge omstandigheden, bladverliezend in de winter en in rust zou hij temperaturen van -12° en lager verdragen.

Artikelnummer: 70.147 Categorieën: ,

Beschrijving

Citrusvruchten zijn vruchten van bomen of struiken van het plantengeslacht Citrus. Het geslacht Citrus is reeds duizenden jaren in cultuur. De teelt ervan wordt reeds vermeld in Chinese kronieken van 2200 jaar voor onze jaartelling. Als gevolg van deze eeuwenlange cultivatie zijn er vandaag de dag dan ook duizendencultivars.
De vrucht bestaat uit een aantal lagen. Citrusvruchten kunnen direct worden gegeten, maar ook als smaakmaker worden gebruikt. Verder worden ze vaak tot sap geperst.
Er bestaan vele kruisingen en cultivars. De meeste citrusvruchten zijn erg sappig en bevatten veel vitamine C. De bomen groeien alleen in warme landen, zoals in Spanje, Griekenland, Italie en Israel.
De bakermat van alle citrusfruit ligt in Zuidoost-Azie en archeologische aanwijzingen voor de teelt van citrusfruit zijn er al uit 2100 v. Chr. De knobbelige sukadecitroen is de onbekendste van de drie oercitrussen, maar is toch de eerste citrusvrucht die het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied bereikte. De sinaasappel werd in de 16e eeuw door de Portugezen in Europa geintroduceerd. De mandarijn kwam in 1805.
In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd, zijn er maar drie ‘echte’ citrussoorten: de pompelmoes of Citrus grandis, de mandarijn of Citrus reticulata en de sukadecitroen of cedraat, Citrus medica. De sinaasappel is bijvoorbeeld in feite geen aparte soort, maar een kruising. De status van geslachten als Fortunella, dan gaat het over kumquat, en Poncirus is omstreden. Volgens de Flora of China is het niet zinnig om deze als aparte geslachten te beschouwen en zijn Fortunella en Poncirus synoniemen van Citrus.