Campsis Radicans

19.50

Min Temp : -12°C Goed winterhard
Standplaats :  Zonnig / Halfschaduw
Waterbehoefte : Regelmatig
Bloeiperiode : Lente / Zomer /herfst
Geurend : Nee
Eetbaar : Nee
Gebruik : Kuip-/ Volle grond
Groenblijvend : Ja
Hoogte : Klimmer

 

Artikelnummer: 75.099 Categorieën: ,

Beschrijving

Campsis radicans, ook wel bekend als trompetklimmer of trompetbloem, is een bloeiende klimplant die behoort tot de trompetbloemfamilie (Bignoniaceae). Het is oorspronkelijk afkomstig uit delen van Zuidoost-Noord-Amerika, waaronder de zuidoostelijke Verenigde Staten. Hier zijn enkele kenmerken en eigenschappen van Campsis radicans:

  1. Klimmende groeiwijze: Campsis radicans is een krachtige klimplant die zich vasthecht aan oppervlakken met behulp van hechtwortels of ranken. Hierdoor kan de plant muren, hekken, pergola’s en andere structuren beklimmen.
  2. Trompetvormige bloemen: De naam “trompetbloem” komt van de vorm van de bloemen. Ze zijn groot, trompetvormig en komen voor in opvallende tinten zoals oranje tot rood. Deze bloemen verschijnen in de zomer tot het vroege najaar en trekken vaak kolibries en insecten aan vanwege de overvloedige nectar.
  3. Bladstructuur: De bladeren van Campsis radicans zijn samengesteld en geveerd, wat betekent dat ze bestaan uit verschillende deelbladeren. Ze zijn meestal donkergroen van kleur en creëren een aantrekkelijk bladerdek.
  4. Winterhardheid: Campsis radicans is meestal winterhard in zones met een gematigd klimaat (zones 6-9). In koudere klimaten kan de plant echter wat bescherming nodig hebben om de winter te overleven.
  5. Onderhoud: Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft over het algemeen matig tot veel zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. Regelmatig water geven is vooral belangrijk tijdens het groeiseizoen. Het snoeien van oud hout in de late winter of het vroege voorjaar kan helpen om de groei en bloei te bevorderen.
  6. Invasief gedrag: Het is belangrijk op te merken dat Campsis radicans de neiging heeft om agressief te groeien en zich te verspreiden. In sommige gebieden wordt het als invasief beschouwd en kan het inheemse planten verdringen. Het is dus raadzaam om de groei van deze plant te beheren en te controleren, vooral in regio’s waar het niet inheems is.

Vanwege zijn prachtige bloemen en klimmende groeiwijze wordt Campsis radicans vaak gekweekt als een sierplant in tuinen en landschappen. Het voegt kleur en verticale dimensie toe aan buitenruimtes en kan een opvallende blikvanger zijn.