Diospyros Kaki ‘Triumph’ – Sharon

39.50

Min Temp : -10°C matig winterhard
Standplaats : Zonnig
Waterbehoefte : Matig
Bloeiperiode : 3-6
Geurend : Nee
Eetbaar : Ja
Gebruik : Kuip- / Terrasplant, Volle grond (beschut)
Groenblijvend : Nee
Hoogte : tot 2m en meer
Artikelnummer: 70.155 Categorieën: , ,

Beschrijving

De kaki, ook lotus genoemd, (Diospyros kaki) is de economisch belangrijkste Diospyros, die wordt gekweekt voor zijn vruchten. De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar er zijn berichten dat de origine van de kaki in China ligt.

Het is een tot 5 m hoge, bladverliezende, eenhuizige of tweehuizige boom met een afgeronde, open kruin. De pomologie van Diospyros kaki is zeer complex. Om te beginnen is een kaki parthenocarp, wat wil zeggen dat er ook zonder bestuiving vruchten gevormd worden, die dan uiteraard geen zaden bevatten.
Kakivruchten bevatten in harde toestand, ook wanneer ze oranje-rood gekleurd zijn, veel tannine, wat een wrange smaak.De vrucht moet daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zoet en aromatisch. De zaden in de kaki scheiden de stof aceetaldehyde af, dat de tannines afbreekt.

Het ras Sharon is de variëteit die u ook in de winkel koopt. Deze heeft het voordeel dat de vruchten ook onrijp kunnen gegeten worden en ze dus niet per se moeten afrijpen aan de boom. Het nadeel is dat hij minder winterhard is dan andere rassen. Op een heel beschutte plek of in een koude serre is het echter wel mogelijk deze boom te houden.