Diospyros Kaki (Tipo)

42.50

0 out of 5
Min Temp : -17°C
Standplaats : Zonnig
Waterbehoefte : Matig
Bloeiperiode : 3-6
Geurend : Nee
Eetbaar : Ja
Gebruik : Kuip- / Terrasplant, Volle grond
Groenblijvend : Nee
Hoogte : tot 12m
Wissen
Artikelnummer: 70.044. Categorieën: / / .

De kaki, ook lotus genoemd, (Diospyros kaki) is de economisch belangrijkste Diospyros, die wordt gekweekt voor zijn vruchten. De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar er zijn berichten dat de origine van de kaki in China ligt.

Het is een tot 15 m hoge, bladverliezende, eenhuizige of tweehuizige boom met een afgeronde, open kruin. De pomologie van Diospyros kaki is zeer complex. Om te beginnen is een kaki parthenocarp, wat wil zeggen dat er ook zonder bestuiving vruchten gevormd worden, die dan uiteraard geen zaden bevatten.
Kakivruchten bevatten in harde toestand, ook wanneer ze oranje-rood gekleurd zijn, veel tannine, wat een wrange smaak.De vrucht moet daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zoet en aromatisch. De zaden in de kaki scheiden de stof aceetaldehyde af, dat de tannines afbreekt.

Gewicht Niet beschikbaar