Nieuwe Aanwinsten – Musella Lasiocarpa

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Op onze woensdag-sluitingsdag klommen we onze trouwe camionette in en trotseerden de regenachtige snelwegen om naar de veiling bij onze noorderburen te gaan. Op de terugweg had de vering van ons vaardige voertuig beduidend meer gewicht te torsen: karrenvol met geweldige nieuwe planten, en we kunnen niet wachten om hen aan jullie voor te stellen. De komende week zetten we dan ook elke dag een nieuwkomer ‘in de kijker’!
Over de juiste benaming van de volgende plant bestaat heel wat discussie: oorspronkelijk was hij gekend als Musa lasiocarpa en dus een banaan, totdat DNA onderzoek uitwees dat het eigenlijk Ensete lasiocarpa moest zijn, wat hem een soort van nauw verwant familielid van de banaan maakte. Sindsdien werd die conclusie weer in vraag gesteld, en de naam veranderd naar Musella lasiocarpa. Het laatste woord is ongetwijfeld nog niet gezegd over de correcte benaming, maar uiteindelijk doet het er weinig toe, banaan of quasi-banaan, deze plant is absoluut adembenemend mooi.
Hij is bekend om zijn knalgele, rechtopstaande bloem die vlak voor het opengaan op een Lotus lijkt, en waaraan hij de volksnaam Gouden Lotusbanaan ontleent. Het gebladerte is grijzig groen en uitzonderlijk windbestendig voor een bananenplant. De bloem kan tot 8 maanden overleven en is licht vorstbestendig, maar niet winterhard. Na het bloeien, verschijnen er kleine sierbananen met zwarte zaadjes. Deze vruchten ogen prachtig in een tropische tuin, maar ze zijn niet eetbaar.