Verzorging Plumeria

Omschrijving :
Plumeria’s zijn een geslacht van bloeiende planten, oorspronkelijk afkomstig uit midden en Zuid-Amerika maar tegenwoordig aangeplant in tropische regio’s over heel de wereld. Veel mensen kennen de planten van uit Zuidoost-Azië. De meest bekende is Plumeria obtusa ‘Singapore’ met de karakteristieke witte bloem met geel hart, en sterke frisse geur.
Een andere bekende groep is de Plumeria rubra, hiervan zijn er meer dan 100 cultuur variëteiten met verschillenden bloemkleuren en geuren, van zoet over perzik naar jasmijn.
’s Avonds geuren de bloemen het sterkst omdat ze van nature bestoven worden door bepaalde motten.
In het Nederlands worden de planten meestal frangipani of Tempelboom genoemd.

Standplaats :
Plumeria’s houden van een zonnige standplaats in de tuin. Hoge dagtemperaturen zijn geen probleem, zolang de plant over voldoende water beschikt. Meer zon betekend een uitbundigere bloei.
De planten verwachten hogere temperaturen, bij lage temperaturen zijn ze gevoelig voor wortelschade. Daarom mogen ze pas naar buiten als de gemiddelde nachttemperatuur niet onder de 10 graden daalt. Bijvoorbeeld : 25° overdag en 5° ’s nachts is geen probleem, 15°/8° dan weer wel.
In de winter moeten ze droog en warm overwinterd worden. Dit wil zeggen in de huiskamer. Een hoge luchtvochtigheid of natte voeten zijn dan dodelijk.

Grondsoort :
Plumeria’s zijn niet heel kieskeurig wat de grondsoort betreft. Een humusrijke (witveen/zwartveen) heel goed doorlatende (perlite), luchtige , voedselrijke potgrond is perfect voor deze planten.
Opgelet, zet de planten niet direct in een te grote pot, om problemen met wortelrot te vermijden.

Watergift :
In het groeiseizoen als de planten volledig in blad staan drinken de planten veel. Af en toe het blad nat zetten of een regenbui vermijd ook problemen met spint. In de winter moet er echter zéér spaarzaam water gegeven worden. Eens de planten in rust zijn gegaan (blad verlies) hoeven ze om de 1 a 2 maand een scheutje water te krijgen. Wachten tot de stam verrimpeld is een goede indicator dat de plant toch water nodig heeft. In het voorjaar opletten met te snel weer water te geven voor hij terug vol in blad staat.

Bemesting :
In de bloeiperiode hebben Plumeria’s nood aan voldoende voeding. De ideale samenstelling is NPK 10-52-10. Maw veel fosfor voor wortel en bloemzetting. Elke 2-4 weken vloeibare mest in deze samenstelling toevoegen aan het water zorg voor een beter bloei.

Snoeien :
Plumeria’s moeten in principe niet gesnoeid worden. De plant vertakt mooi van zichzelf. Indien er toch moet gesnoeid worden kan dit best in de late lente of zomer. Zodat de wond goed kan genezen.
De plant zal hier terug uitlopen, maar dat kan enkele weken tot maanden duren. Sommige oudere takken lopen niet meer uit.