Verzorging Proteaceae

Omschrijving :
Protea en hun directe family, zijn bloemende planten die vooral voorkomen op het zuidelijke halfrond. De soorten uit Zuid-Afrika (Fynbos) en Australië (Waratah) zijn de meest bekende in cultivatie en omvatten oa Protea, Leucospermum, Leucadendron, Mimetes, Banksia en Telopea.
Ze zijn zeer geliefd voor hun uitbundige en speciaal gevormde bloemen. Deze worden ook vaak gebruikt in het bloemschikken.
De planten groeien van nature als kleine struiken tot kleine bomen op over het algemeen zeer arme bodem, in de volle zon.
Aangezien ze uit het zuidelijk halfrond komen, kan de bloeiperiode afwijken van onze zomers.

Standplaats :
Protea’s houden van zonnige standplaats in de tuin. Maar te hoge dagtemperaturen, en hoge vochtigheid wordt minder goed verdragen. Goede ventilatie is aanbevolen.  Zeker onder glas of in een veranda kan dit en probleem vormen.
Kortere periode van koude is over het algemeen geen probleem. In de winterperiode kunnen ze koel en licht overwinterd worden, op een niet te vochtige standplaats.

Grondsoort :
Hoewel er verschillen zijn in wat elke soort van de familie prefereert, is de algemene regel dat ze een zure (PH 6) , zanderige, zeer goed waterdoorlatende, arme grond nodig hebben. Het wortelgestel van de planten is er op ingesteld om alle fosfor uit de grond te halen. Als er echter te veel in de bodem zit zal de plant zichzelf vergiftigen.
Daarom is gewone tuinaarde (heel rijk) of standaard potgrond (voorbemest) niet geschikt.

Een mengeling van niet voorbemeste heidigrond met zand en steentje (of perlite) is een geschikte mengeling.

Watergift :
In het groeiseizoen drinken Protea veel water. Het water is best zurig of neutraal. Zeker niet kalkhouden, omdat dit de PH zal verhogen, en er voor zorgt dat de plant niet meer voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Ondanks de behoefte aan veel water, houden ze absoluut niet van natte voeten of stilstaand water. De potgrond moet goed drainerend zijn, zodat er voldoende zuurstof aan de wortels kan. Wortelrot is een risico bij deze planten.

In de rustperiode hebben de planten behoefte aan een matige tot lichte watergift.

Bemesting :
Hoewel de Protea’s heel weinig voedingsstoffen nodig hebben kan bij een duidelijk gebrek aan voeding een keer per jaar een lichte bemesting gegeven worden op basis van stikstof en kalium. (geen fosfor) Dit best in de vorm van vloeibare meststof. De dosering kan 1/2 of 1/3 van de aanbevolen dosis op de verpakking.

Snoeien :
De enige snoei die nodig is, is het verwijderen van oude bloemknoppen. Omdat deze groeien op het einde van de stengels, zullen de slapende knoppen hieronder uitlopen en voor vertakkingen zorgen.
Opgelet, de slapende knoppen sterven af als de stengel verhout. Snoeien tot in het verhoute gedeelde zal er voor zorgen dat die tak afsterft.