Fortunella Margarita (Kumquat)

42.50

Standplaats :
Zo zonnig mogelijk, beschut
Na de ijsheiligen naar buiten brengen en beschermen
tegen te felle middagzon.
Verzorging :
Citrusvruchten zijn hongerige planten ,Goed vochtig houden in de zomer,
maar een constant te vochtige wortelkluit kan wortelrot veroorzaken.
De planten houden niet echt van verpotten en verstoring van de wortels.
Het groeiseizoen loopt van april tot september en in
die periode mag je om de twee weken een speciale meststof toedienen.

Voor de eerste nachtvorst naar binnen halen voor overwintering in
een lichte, koele ruimte (5-10øC)
De planten bloeien in de winter. Hou daarom de lucht voldoende vochtig om te zorgen voor een goede bestuiving.
Snoei in het voorjaar. Zorg voor een mooie vorm en dun eventueel een teveel aan takken uit.

Artikelnummer: 70.094 Categorieën: ,

Beschrijving

Citrusvruchten zijn vruchten van bomen of struiken van het plantengeslacht Citrus. Het geslacht Citrus is reeds duizenden jaren in cultuur. De teelt ervan wordt reeds vermeld in Chinese kronieken van 2200 jaar voor onze jaartelling. Als gevolg van deze eeuwenlange cultivatie zijn er vandaag de dag dan ook duizendencultivars.
De vrucht bestaat uit een aantal lagen. Citrusvruchten kunnen direct worden gegeten, maar ook als smaakmaker worden gebruikt. Verder worden ze vaak tot sap geperst.
Er bestaan vele kruisingen en cultivars. De meeste citrusvruchten zijn erg sappig en bevatten veel vitamine C. De bomen groeien alleen in warme landen, zoals in Spanje, Griekenland, Italie en Israel.
De bakermat van alle citrusfruit ligt in Zuidoost-Azie en archeologische aanwijzingen voor de teelt van citrusfruit zijn er al uit 2100 v. Chr. De knobbelige sukadecitroen is de onbekendste van de drie oercitrussen, maar is toch de eerste citrusvrucht die het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied bereikte. De sinaasappel werd in de 16e eeuw door de Portugezen in Europa ge‹ntroduceerd. De mandarijn kwam in 1805.
In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd, zijn er maar drie ‘echte’ citrussoorten: de pompelmoes of Citrus grandis, de mandarijn of Citrus reticulata en de sukadecitroen of cedraat, Citrus medica. De sinaasappel is bijvoorbeeld in feite geen aparte soort, maar een kruising. De status van geslachten als Fortunella, dan gaat het over kumquat, en Poncirus is omstreden. Volgens de Flora of China is het niet zinnig om deze als aparte geslachten te beschouwen en zijn Fortunella en Poncirus synoniemen van Citrus.