Litchi Chinensis ‘Kway May Pink’

74.50

Min Temp : +10°C
Standplaats : Zonnig
Waterbehoefte : Matig
Bloeiperiode : Zomer
Geurend : Nee
Eetbaar : Ja
Gebruik : Kuip- / Terrasplant
Groenblijvend : Ja
Hoogte : tot 2m en meer
Artikelnummer: 70.086 Categorieën: , ,

Beschrijving

De lychee (Litchi chinensis) is een groenblijvende, tot 30 m hoge boom met een dichte, brede kroon.

De tropische vrucht wordt voornamelijk geïmporteerd uit Madagascar, Mauritius, Zuid-Afrika, Israël en Azië. De aanvoer loopt het hele jaar rond, met een maximum in de periode van eind december tot eind februari. Deze vrucht is verwant aan de ramboetan (minder sappig en zoet, steviger), de kapoelasan, de korlan, de knippa, de pitomba, longan en de aki. Deze vruchten behoren tot de zeepboomfamilie (Sapindaceae) De oorsprong van de lychee ligt in China.

De lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 cm doorsnede, met een opvallende rode schil. Deze voelt enigszins leerachtig aan en licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig (kruidig)zoet van smaak, te vergelijken met de muskaatdruif, en ‘kraakt’ enigszins bij het kauwen.

Lychees verkleuren tijdens het rijpingsproces van rozerood naar roodbruin. Ze worden rijp geplukt en kunnen direct gegeten worden. De harde schil van de lychee breekt onder de druk van een vinger en/of nagel en kan vervolgens van het vruchtvlees verwijderd worden.