Plantencentrum Exotica – gespecialiseerd in het kweken en verkopen van winterharde exoten, ‘speciallekes’ & eigengereide exotische planten – werd opgericht door Guido & Maria in 1995. Met veel liefde & toewijding en nog veel meer werkmanszweet bouwden ze over 2 bewogen decennia een braakliggend terrein om tot een florerende zaak, met een imponerende collectie (Duizenden variëteiten! Tienduizenden individuele planten!!)

De meeste namen roepen meteen beelden op van zuiderse oorden en zinderende zon: Passiflora, Bougainvillea, Brugmansia, palmen, bananenbomen, tropische fruitsoorten, cannas, gembers, als deze planten kan je bij ons kopen … Maar ook voor de meer traditionele kamerplanten (Je kent ze wel, de typische ‘cadeau doen plant)  kan je er terecht. Zo’n plethora aan flora verschijnt natuurlijk niet zomaar eventjes. Sommige soorten worden aangekocht bij gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland zoals grote palmbomen, maar een meerderheid wordt hier ‘geboren’ en groeit hier op onder onze toegewijde zorgen. Onze kwekerij beslaat maar liefst 3500m², dus je kan je wel voorstellen wat een talrijke kroost we hier opvoeden! En dan tellen we nog niet eens de 3000m² winkelruimte mee.

Eind 2014 namen Guido en Maria afscheid van hun levenswerk om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Gelukkig was er meteen een zeer gemotiveerde overnemer voor hun unieke zaak. Dirk Van Leemput lijkt op eerste zicht niet de kerel om Exotica te runnen. Een ingenieur electronica opleiding? Jarenlang gewerkt in de electronische beveiligingssector? Maar Dirk is al sinds kindsaf gepassioneerd door tuinieren (ja, hij was een beetje een raar kind, U mag het weten.). Na zijn jarenlange ervaring in zijn eigen tuin en een opleiding tuinontwerp & -onderhoud, voelde hij zich meer dan klaar voor deze uitdaging.

Dirk was altijd al een fan van Exotica, dus trouwe klanten moeten niet vrezen dat de winkel niet meer ‘hun’ winkel zal zijn. Er zullen stevige opfrissingswerken gebeuren, de nieuwe eigenaar zal zijn electronica-kennis aanwenden om hier en daar de apparatuur up te daten, en uiteraard zal hij zijn eigen persoonlijke toets aan de zaak geven, maar Exotica zal zoals vanouds in de eerste en de laatste plaats toeleggen om de winkelleuze eer aan te doen: elke tuin verdient iets extra!