In de kijker: Bougainvillea

Deze plant is menig kleur lievend, Bloem minnend mens uiteraard al wel bekend. Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, wordt hij nu over de hele wereld gekweekt. In warmere Europese landen zoals Spanje is de Bougainvillea gewoon een deel van het straatbeeld geworden.

 

Als hij het hele jaar door water krijgt, blijft hij het hele jaar groene bladeren dragen, terwijl hij in drogere regio’s alles laat uitvallen, om dan weer terug op te bloeien als de regen wederkeert. De eigenlijke bloem is een klein wit dingetje, maar het wordt omringd door ‘pseudobloemen’ en die zijn het die met hun opvallende vorm en in het oog springende tinten de Bougainvillea zo memorabel maken.

 

Geliefd als ornamentale planten wereldwijd, zijn ze ook geschikt als terrasplanten. In ons klimaat overleven ze de winter helaas niet, deze jongens hebben het niet graag koud! Opgepot hebben ze redelijk veel water nodig, maar als ze in goed geworteld in volle grond staan, zijn ze erg tolerant voor periodes van droogte. In kuststreken zijn ze extra populair door hun ongewoon hoge tolerantie voor zout.

 

Een bijkomende factor voor hun populariteit is de veelzijdigheid die ze bieden: je kan ze snoeien naar wens, of laten woekeren over hekken en muren, of als hangplant; je kan ze struiksgewijs laten groeien, of ze zo snoeien dat ze als een boom met één dikke stam groeien. Er zijn ontzettend veel variëteiten en ze groeien niet allemaal aan hetzelfde tempo, maar de meeste Bougainvillea’s schieten snel de hoogte in. In warmere regio’s bloemen ze het hele jaar door, maar bij ons moeten ze daarvoor warm overwinteren.

 

Hier bij Exotica zijn we trots op ons brede aanbod (meer dan 50 variëteiten, jawadde!) van deze gedenkwaardige planten. Aarzel vooral niet om ons om meer informatie te vragen!