In de kijker: Hedychium

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Er bestaan ontzettend veel variëteiten van deze heerlijk geurende plant, die ook wel bekend staat als siergember en gemberlelie. De bladeren zijn gracieus lang en zwaardvormig. Tegen het einde van de zomer verschijnen de intens welriekende bloemen. De kleur en voorkomen van de bloemen verschilt naargelang de variëteit.

 

Oorspronkelijk uit de tropische regio’s van Azië (van Thailand over het hele Zuidoosten, tot zelfs in de Himalaya’s), maar sindsdien heeft de Hedychium het zich naar de zin gemaakt in de meeste (sub-) tropische gebieden. In Nieuw-Zeeland, op Hawaï en de Azoren werd hij zelfs officieel tot een plaag uitgeroepen en de internationale autoriteiten plaatsten de kranige rakker op de lijst van 100 meest invasieve uitheemse soorten ter wereld. Pech voor Nieuw-Zeeland, maar goed nieuws voor ons hier, in ons gematigde klimaat, want de Hedychium is dus een overlever die jaar na jaar overleeft en zichzelf in de breedte voortplant, maar het winterseizoen roept hem een halt toe, en dat maakt hem hier tot een ideale tuinplant, die je niet snel kapot zal krijgen.

 

En dan ook nog: als afsluiter nog een willekeurig weetje: recent medisch onderzoek heeft uitgewezen dat de Hedychium ‘gardnerianum’ zeer potente stoffen bezit die effectief zijn tegen longkankercellen. Dank je wel dus, Hedychium!