In de kijker: de orchidee.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Iedereen kent deze mooie bloem wel, die bijna synoniem staat met verfijning en elegantie. Maar wist je dat de ene orchidee de andere niet is? De bekendste en commercieel meest gecultiveerde is de Phalaenopsis, maar die zal je hier bij Exotica niet vinden.
Wel hebben we enkele groepen die bij het grote publiek minder goed gekend zijn:

 

  • Vanda is één van de meer gekweekte soorten omwille van de sensationeel mooie bloemen, die welriekend, langlevend en uitermate kleurrijk zijn. Kenners beschouwen deze orchideeën als de meest geëvolueerde van allemaal.
  • Cambria is een benaming voor verschillende hybrides tussen bepaalde soorten orchideeën. Deze evergreens kunnen grote bloemen in allerlei kleuren krijgen en zijn gemakkelijk te kweken.
  • Dendrobium omvat ongeveer 1200 soorten orchideeën die zich hebben aangepast aan heel uiteenlopende habitats, van de hoogtes in de Himalaya, over tropische regenwouden en zelfs tot de droogte van de Australische woestijn. Sommige Dendrobiums worden ook gekweekt voor hun medicinale toepassingen. Zo is de ‘Dendrobium nobile’ één van de 50 fundamentele kruiden in traditionele Chinese geneeskunde.
  • Paphiopedilum worden vaak de ‘Venus Slipper’ genoemd en zijn gegeerd door verzamelaars omwille van de ongewone vorm van hun bloemen. In tegenstelling tot andere orchideeën, is het nooit gelukt om deze soort te klonen. Hierdoor is dus elke plant uniek. Af en toe worden er nog spectaculaire nieuwe soorten ontdekt, zoals in 1979 de ‘Golden Slipper Orchid’, die verbaasde met de pracht van zijn gouden bloemen.

 

Welke vind jij de mooiste?