In de kijker: Pyrus pyrifolia (Nashi-peer)

Pyrus pyrifolia is een perenboom die oorspronkelijk uit China, Taiwan, Japan & Korea komt. Het fruit van deze bomen heeft naargelang de regio andere volksnamen (Aziatische peer, Koreaanse peer, Japanse Appelpeer, zandpeer, enz.), maar bij ons is de gangbare benaming Nashi-peer.

 

Voor een exotische fruitboom is de pyrifolia echt wel een gemakkelijke jongen. Hij is volledig winterhard, heeft niet overdreven veel water nodig en stelt geen bijzondere grondeisen. Hij wordt tussen de 2 en 4 meter hoog, maar als je hem ongemoeid laat en niet snoeit, kan hij stevig vertakken in de breedte.

 

Het fruit verschilt van de Europese peer door een hoger vochtgehalte en een meer knapperige, korrelige textuur. Dit maakt hen minder geschikt om te gebruiken in gebak en dergelijke, maar ze zijn des te sappiger gewoon uit het vuistje. Nashi-peren zijn erg groot en buitengewoon welriekend en kunnen wekenlang bewaard worden op een droge, koude plaats. Je moet ze wel goed inpakken want doordat ze zo enorm sappig zijn, kneuzen ze snel.

 

Omdat de Nashi vruchten redelijk kostelijk zijn – onder andere door de moeilijkheden om het tere fruit over langere afstanden te vervoeren – zijn ze in verschillende Aziatische culturen gegeerd als een luxe-product, of als een sjiek cadeau op speciale gelegenheden.

 

De Nashi boom is zelfbestuivend en zelfs één ervan draagt veel vruchten, gemiddeld meer dan onze inheemse varianten. Als je toch meer heerlijke zandperen wil, kan je gewoon twee exemplaren planten en dan zal elke boom nog meer fruit produceren. Zorg wel dat je het rijpe fruit ook tijdig plukt want anders kunnen deze kleine, overmoedige kerels het begeven onder het gewicht van hun overvloedige vruchtbaarheid.

 

In de lente-zomer verschijnen er prachtige witte bloemen in enorme hoeveelheden aan de takken. Deze delicaat uitziende bloesems verspreiden een heerlijke geur en trekken ook veel ‘gewenste’ insecten aan.

 

Klik HIER voor de link naar onze webshop!