Nieuwe aanwinsten – Babaco

Op onze woensdag-sluitingsdag klommen we onze trouwe camionette in en trotseerden de regenachtige snelwegen om naar de veiling bij onze noorderburen te gaan. Op de terugweg had de vering van ons vaardige voertuig beduidend meer gewicht te torsen: karrenvol met geweldige nieuwe planten, en we kunnen niet wachten om hen aan jullie voor te stellen. De komende week zetten we dan ook elke dag een nieuwkomer ‘in de kijker’!

De Babaco of “Carica Pentagona” is een hybride van de Berg-papaja (verwarrend genoeg, ondanks de naam geen echte papaya) en is de meest koud bestendige in zijn soort. Jaarlijks produceert hij 30 tot 60 vruchten en hij leeft gemiddeld acht jaar. Een heleboel fruit dus!

Je zou de Babaco een neefje kunnen noemen van de echte papaja, en er zijn veel overeenkomsten, maar ook enkele belangrijke verschillen. Hij is veel geschikter om te houden als kuipplant, aangezien hij niet de constante hoge temperatuur en vochtigheidsgraad nodig heeft van de papaja. Het fruit zelf is smaller en vijfhoekig. Ook is het zaadloos en de gladde schil is eveneens eetbaar (de smaak zou ondertonen aardbei, papaja, kiwi en ananas bevatten, een veelzijdig stukkie fruit dus!).