Nieuwe aanwinsten – Pitahaya

Op onze woensdag-sluitingsdag klommen we onze trouwe camionette in en trotseerden de regenachtige snelwegen om naar de veiling bij onze noorderburen te gaan. Op de terugweg had de vering van ons vaardige voertuig beduidend meer gewicht te torsen: karrenvol met geweldige nieuwe planten, en we kunnen niet wachten om hen aan jullie voor te stellen. De komende week zetten we dan ook elke dag een nieuwkomer ‘in de kijker’!

Vandaag is het de beurt aan de ‘Hylocereus Pitahaya’.

Pitahaya zijn het fruit van de Hylocereus cactus, en staan beter bekend als Dragon Fruit. Andere volksnamen zijn Aardbeipeer en Nanettika fruit. Ondanks dat de fruit-producerende varianten van deze plant afkomstig zijn uit Mexico, worden ze tegenwoordig vooral gecultiveerd in Aziatische landen. De naam Dragon Fruit weerspiegelt deze Oosterse invloed.

Hylocereus bloemen bloeien enkel ’s nachts en de bloesems zijn zeer welriekend, maar tegen de ochtend verwelken ze alweer. Omwille van hun schoonheid, geur en korte levensspan worden ze vaak “Queen of the Night”, “Assepoesterplant” en “Maanbloem” genoemd. De cacti zijn geschikt voor in de tuin en als kamerplant.

Er zijn drie variëteiten, maar de meest voorkomende is de “Hylocereus Undatus”, die ook de bron is van het best gekende dragon fruit, met een rode schil en wit vruchtvlees. Dit vlees is mild zoet en calorie-arm, en kan ook worden gebruikt om wijn of sap te maken. De zaden zijn ook eetbaar, net als de bloemen, waarvan ook thee getrokken kan worden.

Er valt nog veel meer te zeggen over deze fascinerende plant dus aarzel niet om ons om meer informatie te vragen.